Zagvozd Home Page
The Internet's #1 Source of News on Zagvozd
Zaranc ploca
Vojska moli za pravedan mir, jer ne zeli voditi nepravedan rat, ali ima pravo braniti slobodu, mir, sigurnost svoga naroda, svoje domovine ... to je moralno pravo priznato svim narodima svijeta, pa tako i hrvatskom narodu.

    Kardinal Franjo Kuharic, na vojnom hodocascu u Mariji Bistrici

Nakon sto je Hrvatska napadnuta od strane Jugoslavenske vojske, u svibnju 1991. godine, na prijedlog Kriznog staba Zagvozda formirana je vojna postrojba jacine pjesacke satnije, te druge postrojbe civilne zastite sa zadatkom da izvrsavaju zadace koje se pred njih postave u ratu. U to vrijeme nije se smjelo spominjati ime vojne postrojbe jer po tada vazecim zakonima Republika Hrvatska nije mogla formirati vojne, vec samo policijske postrojbe, pa je tako ova zagvoska jedinica bila zapravo postrojba pricuvne policije. Jedan dio pripadnika imao je zadatak dau policijskim odorama kontrolira promet na cesti, drzi mjesne straze, te osmatra zracni prostor i stalno obavjestava Centar za obavjestavanje o naletima neprijateljske avijacije. Tako je bilo sve do 2. listopada 1991. godine kad se u Imotskom formira 115. brigada Hrvatske vojske u ciji sastav ulazi Zagvoska satnija sa oko 150 mladica, spremnih da brane nezavisnost svoje Domovine. Na prvi ratni zadatak pod zapovjednistvom Matka Brnasa odlazi u travnju 1992. godine na prostor Tomislavgrada, gdje ostaje do polovice lipnja 1992. godine kad prelazi na Juzno bojiste i kod Slanog sudjeluje u borbama za oslobadjanje Dubrovackog podrucja. Tu je ostala i do dan danas.

Satnijom zapovijeda Zeljko Cagalj, dok je Mate Brnas presao u zapovijedni stozer 2.bojne u cijem je sastavu i ova satnija. U cijelom borbenom putu satnija nije imala poginulih vojnika, dok ih je 12 ranjeno. Neki od njezinih pripadnika su promaknuti u vise cinove i duznosti, te obnasaju odgovorne poslove u brigadi.

Mnogo su nasi mladi zupljani sudjelovali u Domovinskom ratu, a pripadali su drugim postrojbama. Najvise ih je bilo u Trecoj imotskoj bojni, proslavljenoj gardijskoj postrojbi Hrvatske vojske.

Zahvalnica 115-te Imotske Brigade!