Zagvozd Home Page
The Internet's #1 Source of News on Zagvozd
Zaranc ploca
O OSNOVNOJ SKOLI U ZAGVOZDU

Pomocna skola u Zagvozdu spominje se 1847. i 1848. godine. U njoj je bio uciteljem don Andrija Loncar, zupnik iz Zagvozda. Ova skola je po svom osnovnom naukovanju bila vjerska skola. U skolu su isla muska djeca, po volji roditelja. U skoli su poucavali zupnici, vecinom glagoljasi, uz pouku vjeronauka. Ispit bi vrsio skolski nadzornik na kraju godine. Dobivene svjedodzbe vrijedile bi kod vlasti za zaposljavanje u drzavnim sluzbama.

1877. godine Zagvozd dobiva skolu na papiru, i to pomocnu. Uciteljem joj je odredjen don Petar Kaer, ucen covjek, poznati povijesno-arheoloski pisac.

1895. godine skola postaje mjesovita pucka uciona, za musku i zensku djecu, obvezatna do 6. razreda.

Do 1904. skola je bila jednorazredna ( po jedno odjeljenje svakog razreda).

U skolskoj godine 1925/26 skola je pretvorena u Drzavnu mjesovitu cetverorazrednu skolu sa tri odjeljenja. Te godine u 4 razreda ima 375 ucenika, a radila su dva ucitelja i uciteljica.

(nastavlja se ...)

SEDAM GODINA NOGOMETA U ZAGVOZDU

Nogometni klub Biokovo osnovan je 8. ozujka 1983. godine, kao jedna od sportskih sekcija Sportskog drustva Zagvozd, osnovanog tog istog dana. Sportsko drustvo imalo je po osnivackoj skupstini tri sportske sekcije: kuglacku, nogometnu i stolnotenisku. Sportski preduvjeti za zagvosku mladost osnivanjem Sportskog drustva i njegovih sekcija imali su i djelomicnu infrastrukturnu podlogu. Medjutim, nikad nije doslo do rada ovih dviju sekcija, dok je nogometna sekcija ubrzo pocela pripreme za nastup u sluzbenom takmicenju Opcinske lige Split.

(nastavlja se ...)